De perfecte werkhoogte voor maximaal comfort

Ergonomisch thuiswerken: vind de perfecte werkhoogte voor maximaal comfort

Thuiswerken kan heerlijk comfortabel lijken, zeker vanaf de bank met je laptop op schoot. Maar laat je niet misleiden: een verkeerde houding kan leiden tot langdurige klachten. Ik heb het zelf ondervonden: rugklachten, een stijve nek, en zelfs tintelende vingers. Dat was het moment dat ik besloot dat het anders moest. De oplossing ligt grotendeels in het verbeteren van je werkhouding door te werken op de juiste hoogte. Maar hoe weet je nu wat een goede werkhoogte voor jou is? In deze blog geven we tips en suggesties zodat jij snel je werkhouding kunt verbeteren en productiever kunt zijn!

Werken op de juiste hoogte, geeft de nek en spieren rust en bevordert een goed bloeddoorstroming. Je blijft langer fit, voelt je prettiger en je bent productiever en zelfs creatiever! De hoogte van je stoel, bureau en scherm zijn essentieel voor een gezonde werkhouding. Maar hoe bepaal je nu de juiste hoogte, want elk mens is verschillend?

Zithoogte

Werken op de juiste hoogte begint bij de basis, bij de (bureau) stoel. De zithoogte moet zodanig zijn dat je voeten plat op de grond rusten en je knieën een hoek van 90 graden vormen. Als je niet een in hoogte verstelbare stoel hebt, experimenteer dan met verschillende kussentjes om de juiste hoogte te vinden. Als je stoel is voorzien van verstelbare armleuningen zorg dan dat deze op dezelfde hoogte staan als het bureaublad. Pas wanneer de stoel juist is afgesteld ga je door naar de hoogte instelling van het bureau.

Hoogte bureaublad

Je bureaublad moet op een hoogte zijn waarbij je onderarmen, als je typt, horizontaal zijn en je ellebogen een hoek van ongeveer 90 graden vormen. Let erop bij het meten dat je niet je schouders gaat optrekken of dat je ellebogen uitsteken. Een bureau dat je in hoogte kunt verstellen is perfect, maar als je niet een in hoogte verstelbaar bureau hebt geen zorgen! De meeste bureaus kunnen worden opgehoogd met blokjes of doppen onder de poten. Wanneer het bureaublad te hoog is, probeer dan je stoel iets hoger te zetten en gebruik dan een voetensteun of matje om toch beide voeten vlak op de grond te kunnen houden. Het gaat om de juiste combinatie tussen bureaublad en stoel. Een vlak en compact toetsenbord helpt ook om de werkhouding te verbeteren. Hierdoor zijn je handen in een rechte lijn met je onderarm, zonder onnodige druk of spanning op de polsen.

Schermhoogte

Pas wanneer je stoel, bureau en toetsenbord zijn ingesteld is het belangrijk om te zorgen dat je beeldscherm ook op de juiste hoogte wordt gezet. Werk je op het scherm van een laptop zorg er dan voor dat deze op een verhoger staat van minimaal 16 cm. Het scherm komt zo op een comfortabele hoogte te staan. Bepaal vervolgens de optimale kijkhoek. Dit doe je door het scherm langzaam te kantelen, terwijl je naar het midden van scherm blijft kijken. Wanneer de lichtopbrengst van het scherm het felste is en het laptopscherm loodrecht op jouw gezichtsveld staat, is de kijkhoek optimaal.

Werk je naast je laptop ook nog met een externe monitor, plaats deze ook op een verhoger van minimaal 5 cm. Natuurlijk kun je gebruikmaken van een stapel tijdschriften of een pak printpapier, maar hier zijn ook mooiere oplossingen voor zoals de Aptiq monitor standaard met opberglade. Om de juiste hoogte te bepalen ga je rechtop zitten en kijk je naar je toetsenbord, de hoogte van je wenkbrauwen is dan gelijk aan de hoogte van de bovenkant van het beeldscherm. Een andere methode om de juiste hoogte te bepalen is als je recht vooruit kijkt naar het beeldscherm, dan moet de bovenkant van het scherm op ooghoogte staan. Zo voorkom je dat je hoofd naar voren leunt en geef je je nek de rust die het verdient.

Met deze simpele tips en aanwijzingen kan ook jij jouw ideale werkhoogte bepalen voor je stel, bureau en schermen. Werken op de juiste hoogte, geeft de nek en spieren rust en bevordert een goed bloeddoorstroming. Je blijft langer fit, voelt je prettiger en je bent productiever en zelfs creatiever!